2015. május 10., vasárnap

Az indiai sajt, a paneer

A Lunchbox cimű film óta nagyon izgat az indiai konyha. Volt benne egy zöldbabos, sajtos étel, remekül nézett ki. Kicsit utána olvastam és kiderült, hogy a sajtot paneer-nak hivják.  Egy kinai boltban sikerült is vennem, de aztán további tájékozódás után rájöttem, hogy egyszerűbb és finomabb is, ha otthon elkészitem. Nagyon egyszerű: teljes tejet felforralok, a forráskor beleöntök annyi citromot, hogy összerántsa a tejet. Ekkor nagyons sűrű szitán a savót leszűröm. (a savó állitólag nagyon jó locsolásra, tehát nem kell kiönteni, nem veszik kárba). Ha már jól kicsepegett, akkor gézben, vagy tiszta ruhában (én törlőkendőt használtbam) lenyomatjuk. Nem lehet sokáig tárolni, érdemes minél hamarabb felhasználni. A profik a forralás után izesitik is fúszerekkel. Minél tovább nyomatjuk ki a levét, annál keményebb lesz.

Ime az elkészités folyamatáról néhány fénykép:

Szűrés

Nyomatás

És a recept, kicsit egyszerűsitve, hogy minél gyorsabban kész legyen:

Olivaolajon fokhagymát piritunk, rakunk hozzá zöldbabot, sózzuk, borsozzuk. A kockára vágott paneert egy másik serpenyőben kevés olajon (vagy száraz, forró serpenyőben, már nem emlékszem rá pontosan) megpiritjuk. Ha puha a paneer, akkor óvatosan forgassuk meg, de szépen átsül. A zöldbabhoz adunk néhány sem paradicsomot, vagy ha nincs szezonja, akkor paradicsomkonztervet használunk.A végén a zöldbabhoz öntjük a paneert és kész!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése